Kielikylpy vai ei?

Mä olen itse kielikylpylapsi. Aloitin eskarin kielikylvyssä ja kielikylpy jatkui koko ala-asteen. Ylä-asteella ei enää tarjottu samalla tavalla kielikylpyä, mutta meidän luokka pysyi samana ja meidän ruotsin tunnit olivat pitkään lukeneiden ruotsia.
Kielikylpy antoi mulle ainakin todella hyvän kielitaidon, jonkalaista tuskin olisin saanut tavallisella luokalla. Nykyään ainakin Porvoossa jatkuu kielikylpy ihan koko peruskoulun läpi.

Nyt onkin tullut ajankohtaiseksi miettiä omien lasteni koulutaivalta. Nykyään kielikylpy täytyy jo aloittaa (ainakin täällä meillä) viskarivuotena, eli vuosi ennen esikoulun aloittamista. Esikoisen kohdalla mietin pitkään kielikylpyä, mutta tulin siihen tulokseen, että puheen kehityksen viivästymän ja oman päiväkodin ryhmäytymisen takia, hän menee ihan tavalliselle suomenkieliselle luokalle. Vaikka puheessa ei olekaan enää mitään vikaa ja puheterapian seurantakäynnit lopetettiin jo yli vuosi sitten, ei täällä kotona opetettu ruotsi ole ottanut oikein tuulta alleen. En halunnut, että hän olisi joutunut jättämään kaikki kaverit ja muutenkin kaupungin ainoa kielikylpypäiväkoti -sekä koulu sijaitsevat toisella puolella kaupunkia, ja sinne kuskaaminen olisi ollut haastavampaa.


Sen sijaan meidän keskimmäinen, 2,5v osaa jo laskea suomeksi ja ruotsiksi kuuteen, sekä ymmärtää jo todella hyvin puhetta molemmilla kielillä. Hän ei ole päiväkodissa, eikä siten ryhmäytynyt, saati saanut kavereita, niin hänen kohdallaan kielikylpy voisikin olla mahdollinen.

Joskus ehtoina oli, että lapsen molempien vanhempien täytyy olla täysin suomenkielisiä, jotta lapsi voi päästä kielikylpyyn, enkä osaa sanoa, mikä kanta on nykyään, koska sittenhän se on meiltä täysin poissuljettu asia, kun lasten isä on Suomenruotsalainen.

Olen tosin kokenut hieman hölmöksi sen miten kaksikieliset lapset joutuvat joko valitsemaan koulun täysin suomenkielellä tai ruotsinkielellä, eikä ole mitään välimuotoa. Tuntuu tyhmältä, kun lapset aloittavat suomenkielisessä koulussa ruotsintunnit, on se kaikki opetus jo tuttua, eikä sitä ruotsin taitoa oikeastaan kunnolla ylläpidetä koulun toimesta. Ja jos taas he menevät ruotsinkieliseen kouluun, suomenkieltä ei mun mielestä tueta kunnolla. Ja toivoisin ainakin lasten oppivan suomenkielen kielioppia kunnolla, mitä ei varmaankaan ruotsinkielinen koulu tarjoa samalla tavalla kuin suomenkielinen.En tosin tiedä minkälainen nykyinen opetussuunnitelma on kielikylpyluokalla, koska silloin kun itse kävin sitä, ei silloin suomenkieltä tuettu oikeastaan ollenkaan, kaikkien aineiden ollessa ruotsinkielellä, lukuun ottamatta äidinkieltä. Koin itse oman suomenkieleni todella huonoksi, siihen saakka kunnes yläasteella päästiin syventymään äidinkielen kielioppiin. Kun kuudennella luokalla meidän matematiikan tunnit muutettiin suomenkielisiksi, jotta yläasteelle siirtyminen olisi ollut helpompaa, en itse tiennyt mitä piste ja pilkku ovat suomeksi, enkä koskaan muistanut niiden eroa ja ne menivät aina sekaisin.

Onko siis kaksikielisillä mahdollisuus käydä koulua niin että molempia kieliä tuettaisiin yhtä paljon?
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

Custom Post Signature

Custom Post  Signature