Lapsen oikeus

Nyt kun tasa-arvoinen avioliitolaki on tapetilla, ja oon lukenut monesta paikkaa hyviä argumentteja puolesta, kun taas en niin hyviä agumenteja vastaan, ja kovin moni vastaan oleva ottaa esiin lapsen oikeuden, tulin miettineeksi mitä ne lasten oikeudet oikeastaan on.


 
Lapsella on oikeus turvalliseen ympäristöön, rakastaviin/rakastavaan vanhempaan. Lapsella on oikeus oppia, saada rakkautta, perusturvaa, ruokaan ja saada hyvä, kannustava kasvuympäristö. Lapsella on oikeus erehtyä, mokata, onnistua, olla oikeassa ja saada ehdotonta rakkkautta. Lapsella on oikeus siihen, että hänestä huolehditaan.

Sen sijaan ei ole lapsen edun mukaista ja oikeutta laspselle, että hän asuu perheessä, jossa vahemmat riitelevät, huutavat, lapsi tai jompikumpi vanhemmista pelkää, tai ei ole muuten vain tasapainoinen. Lapsen ei tarvitse itse pitää itsestään huolta, miettiä raha-asioita, onko ruokaa tarpeeksi tai huolehtia onko vanhemmalla kaikki hyvin.  Kenen oikeutta katsotaan, että lapsi tässä yhteiskunnassa syntyy ja elää ennemmin narkkari-alkoholisti-mielenterveyspotilasperheessä, kuin homo-tai lesbopari saisi yhdessä adotio-oikeuden? Kenen etua tässä katsotaan? Lapsenko? Kuinka moni lapsi olisi saanut paremman tulevaisuuden rakastavaisten vanhempien huomassa, olivat he sitten samaa suokupuolta edustavia, kuin huonoissa oloissa olevan heteropariskunnan kanssa?


Lähestyvä joulu on saanut myös ihmiset pohtimaan, onko oikein valehdella lapselle, että joulupukki on olemassa. No, mä haluaisin tietää kuinka moni teistä on traumatisoitunut, kun sai tietää joulupukin olevan satua, keksittyä? Lapsella on oikeus elää haaveissa, uskoa mielikuvitukseen ja keksittyyn. Se juuri on se lapsuuden taika ja ainutlaatuisuus. Lapset kasvaa niin älyttömän nopeesti isoiksi ja aikuisiksi ja kerkeävät monta vuotta murehtia tämän maailman kamaluuksia, miksei siis annettaisi lapselle oikeutta uskoa taruolentoihin ja satuihin. Se on lapsen onni ja parasta koko siinä lapsuudessa, että silloin on mahdollisuus olla mitä vain ja uskoa mihin vain. Jos mennään sillä ajatustavalla, että valeheteleminen on väärin, niin kenen oikeus on lapsen murehtia aikuisten asioita? Ei uskoa taikuuteen tai olla omistamatta omaa kuvitteellista maailmaa minkä avulla käsitellä huonoja kokemuksia tai harmituksia? Kuinka monelle teistä uskominen satuihin on vahingoittanut teitä?


Annetaan siis lapsille oikeus olla lapsia, pieniä viattomia lapsia, uskoa aina parempaan, joulupukkiin, yksisarvisiin, satuihin, taruolentoihin. Annetaan lapsille turvallinen ympäristö, ehdotonta rakkautta. Annetaan lapsillemme aikaa ja leikkejä. Annetaan lastemme oppia ja olkaamme ylpeitä aina lastemme jokaisesta saavutuksesta. Annetaan lapsillemme säännöt joita noudattaa, annetaan hyvä pohja elämälle, ja opetetaan lapsemme suvaitsevaisiksi ja kohteiliaiksi. Unohdetaan odotukset, kiire, huolet ja keskitytään elämään hetkessä. Annetaan lapsille arvokas lapsuus.


<3: Laura
17 kommenttia on "Lapsen oikeus"
 1. Parempi et sitä lasta kiusataan ja tuntee tuskaa ?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaiset lapset jotka kiusaavat, heillä ei itsellään ole kaikki hyvin ja useimmiten heidän vanhemmat ovat ahdasmielisiä homifoobikkoja eivätkä ole opettaneet lapsilleen suvaitsevaisuutta.

   Poista
  2. Kannatan kaikesta sydämestäni kaikkien ihmisten tasavertaista kohtelua ja tämä kommenttisi nosti lapsuuden traumoja pintaan...tulin aika pahasti koulukiusatuksi sen vuoksi, että tulin seurakunta-aktiiviperheestä, jota muut luulivat ahdasmieliseksi ihan vain sen vuoksi, että tiesivät intomme kirkon toimintaan. Silloin ei vielä ollut homokeskustelua, mutta ahdasmielisyyden perusteiksi riitti ihan jo sekin, että luultiin, ettei meillä ole tv:tä, vaikka se kyllä meillä aina oli. Olin mielestäni samanlainen lapsi kuin muutkin, joten tuskin toiset lapset olisivat keksineet kiusata, ellei kotona olisi opetettu, että tuo lapsi tulee jotenkin oudosta perheestä. Meidän perheellä oli ystävinä ulkomaalaisia, romaneja, pakolaisia, tummaihoisia ja kehitysvammaisia (apua, miten heitä tätä nykyä pitäisi kutsua, ettei saisi siitäkin paskaa niskaan...), joille myös ns. Normiperheiden lapset keksivät aukoa päätään. Homoiksi toisiaan koulussa haukkuivat ihan muut kuin seurakuntaperheiden tenavat! En halua loukata tällä kirjoituksellani, ja hyvää varmasti tarkoitit, mutta silti toivon, ettei edes niiden ahdasmielisimpien perheiden jälkikasvu tulisi nyt vainotuksi vanhempiensa mielipiteiden vuoksi. Joten pliis, älkää lastenne kuulten heitäkään ihan idiooteiksi haukkuko, koska heidän lapsiaan on todennäköisesti jo muutenkin ehditty koulussa jo ihan tarpeeksi syrjiä potentiaalisen erilaisuuden vuoksi! Ja hekin saattavat olla yllättävän suvaitsevaisia ja muita vähemmistöjä kuin sateenkaaripareja kohtaan jopa paljon suvaitsevaisempia kuin tasavertaista avioliittolakia intohimoisesti puoltavat. Ja anteeksi tämä vuodatus, tosiaan en halunnut loukata vaan ennemmin herättää ajattelemaan asiaa monipuolisemmin.

   Poista
  3. Ikävä kuulla sun kokemuksista :/ lapset täytyis opettaa suvaitsevimmiski ja mä aijon ainakin tehdä oman osuuteni omien lasteni kanssa! Ja ikinä vanhempien valinnat ei saisi olla syy miksi lasta kiusataan, ja se ei pitäisi estää ketään olemaan rohkeasti oma itsensä, vaan se kiusattu on se paha jonka käytöksee. pitää puuttua.

   Poista
 2. Mä en voi käsittää että sinunlaisia ihmisiä on olemassa? Ajattelet siis että lapsen on parempi asua narkkari/alkoholisti/mielenterveysogelmaisessa perheessä? Kuin että hän asuisi rakastavassa homo-tai lesboperheessä? :o järkyttävää!

  VastaaPoista
 3. Olen kanssasi täysin samaa mieltä! Hyvä teksti! :) Itsekin juuri kirjoitin samaisesta aiheesta hieman. Ja kyllä, meillä ollaan julmia ja valehdellaan pojalle joulupukista. Kamalaa. :D

  VastaaPoista
 4. "Ajattelet siis että lapsen on parempi asua narkkari/alkoholisti/mielenterveysogelmaisessa perheessä? Kuin että hän asuisi rakastavassa homo-tai lesboperheessä? :o" heitto on kylläkin vähän turha, koska samalla tavalla homo-/lesboperheessä voi esiintyä edellä mainittuja ongelmia kuin heteroperheessä voi olla kaikki erinomaisesti. Tällä kirjoituksella tarkoitit varmaan perimmäisesti ottaa kantaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin? Siihen kuitenkin sisältyy muitakin oikeuksia joita homo-/lesboparit eivät parisuhteen rekisteröinnillä saaneet, mutta heterot saivat mennessään naimisiin.

  Anyway tarkoituksesi on hyvä ja on hyvä, että tulevaisuudessa tasa-arvoisen avioliittolain mentyä läpi myös näillä vähemmistöpareilla on mahdollisuus adoptoida ja tarjota sille lapselle se hyvä koti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tottakai voi esiintyä sitä en kiellä, mutta näitä pahimpia tapauksia mitä nyt on tapetilla ollut niin ei ole kirjattu vanhempia homopariksi, eli siis tarkoitan sitä että ainakaan itse en ole kuullut että tällaisen lasten pahoinpitely / laiminlyönti yms tapahtuisi homoperheissä. Ja kirjoitukseni perimmäinen tarkoitus oli keskittyä siihen mihin lapsilla on oikeus, ja lapsen oikeus on saada hyvä ja rakastava perhe vahempien sukupuolesta riippumatta ja tähän saakka lapset ennemmin asuvat huonoissa oloissa kuin että homoparit saisivat yhdessä adotio oikeuden.

   Poista
 5. Kunhan lapsen biologisella isällä/äidillä säilyy vanhemman oikeudet lapseen niin halutessaan.. (siis jos ei ole lahjoitetuilla siittiöillä tms).. Avioliiton ulkopuolella lapsella syntyneellä lapsellahan ei virallisesti ole isää ja isän on mahdotonta saada oikeutta isyyteensä jos äiti kieltää ja sama koskee tietysti myös heteroita..

  Ja mä luulen, että vaikka on kaksi rakastavaa isää / äitiä niin lapsi haluaa tietää kenen perimää on puolet itsestään joskus...

  Muutenhan tämä laki on ihan hyvä juttu, jos nyt tämä ajaisi muutenkin kirkkoa ja valtio erilleen (esim. kirkkoon kuulumattomat, yms muiden uskontokuntien edustajat joutuvat maksamaan kirkolle veroa...) Minun mielestä kirkko saa päättää itse omista kuvioistaan, mutta Suomen lain edessä kaikilla pitää olla samat oikeudet. Nykyään ei eletä enää missää 1900-luvulla, että jumalan sana määrää valtion lait. Minulle joulupukki merkitsee yhtä paljon kuin jumala, satuolentoja molemmat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mutta mä olen vähän eri mieltä tosta että biologisella vahemmalla on oikeudet lapseen, koska on näitä tapauksia että moneen vuoteen ei isä oo ollu tekemisissä ja vaikka 7v päästä päättää olla isä ja lapsen on mentävä tämän luokse koska isällä on oikeus, entäs lapsen oikeus sanoa ettei halua? tai on sovittu adoptiosta ja biologisella vahemmalla on oikeuedet ja monen vuoden päästä päättä haluta lapsen itselleen. tässä yhteiskunnassa lapsilla ei ole mitäön laillisia oikeuksia ennen 12v päättää omasta elämästään edes seb vertaa vaikka, ei edes vaikka se olisi huonoksi lapselle itselleen, niin siitä ei välitetä koska vahemmalla on oikeus ja se jyrää lapsen hyvinvoinnin.

   Poista
  2. ja joulupukkia ei meillä opeteta satuhahmoksi vaan kerrotaqn korvatunturilla asuvasta pukista, jonka voi telkkaristakin nähdä. Ei siis selitetä mistään lentävistä poroista ja tontuista jotka tekee lahjat yms vaan ihan realistisella tavalla.

   Poista
 6. Hyvä teksti! Aivan älytön toi joulupukkikeskustelu... Tuolla logiikalla lasten leikitkin pitäisi kieltää, tai ainakin joka välissä pitäisi olla korjaamassa, että merenneitoja ei ole olemassa tai että koirat eivät voi puhua. Muutenhan lapsen antaa elää harhakuvitelmissa ja vähintäänkin laiminlyö lapsen oikeutta tietoon...

  Mutta, ihanaa, että edes sinä annat lasten olla lapsia ja kasvaa taianomaisessa maailmassa. Tuskin se ketään pilaa :)

  VastaaPoista
 7. Tää oli todella hienosti kirjoitettu. :)

  VastaaPoista
 8. Itse en ymmärrä miksi aina vedotan siihen, että eikö lapsen ole parempi olla kahden äidin tai isän perheessä kuin jonkinlaisessa ongelmaperheessä.

  Tai että, ei kaikilla ole isää, jonkun isä on kuollut tai lähtenyt matkoihinsa.

  Itse oon vähän sekä että mieltä, lapsella on oikeus isään ja äitiin, mutta toisaaltaan en pidä väliä onko lapsella kaksi vanhempaa.

  Ymmärrän muiden mielipiteen siitä, että lapsella kuuluu olla isä ja äiti, mutta en käsitä tätä mielipidettä niin, että lapsen pitäisi elää ongelmaperheessä, jossa hänen ei ole hyvä olla vaan niin, että lapsella on oikeus sellaiseen isään ja äitiin, joilla on asiat hyvin.

  Ja mitä tulee tuohon, että mites sitten yh-äidit yms. Niin eihän juuri kukaan valitse yh-äitiyttä tai sitä, että lapsen isä kuolee tai toisinpäin.

  Minusta olisi hyvä, jos jokainen saisi olla omaa mieltään, vaikka se olisikin vastaan tai puolesta.

  VastaaPoista

Custom Post Signature

Custom Post Signature