Meille tulee pikkusisarus

Keväällä meille syntyy vauva, pikkusisarus Liamille. Limppu on silloin vähän päälle 3v, ja mun mielestä tämä ikäero lapsilla on juuri sopiva. Kysymys kuuluukin nyt miten kertoa, opettaa, valaista tulevaa isoveljeä perheenlisäyksestä?

Mun maha ei ole kasvanut juuri ollenkaan, ainakaan niin, että siitä huomaisi, että olen raskaana, joten Limpulla ei ole vielä sellaista konkreettista todistetta vauvasta. Ollaan katseltu ultrakuvia, ja Limppu ymmärtää, että niissä on vauva ja olen kertonut, että vauva on äidin masussa, mutta en usko, että Limppu tästäkään sitä vielä ymmärtää kunnolla.
 Mun äiti on vähän niinkuin kävelevä kirjasto; häneltä löytyy kaikki lastenkirjat minun ja sisarusteni lapsuusajalta, ja muistelin, että meillä oli opettavaisia kirjoja lapselle äidin raskausajasta ja vauvantulosta. Otettiin kotiin mukaan sellaiset kirjat kun Vallaton vauva valtaa vatsan, Villit vauvat vatsassa ja Franklin saa pikkusiskon, ja ollaan keretty selailemaan näitä jonkin verran.

Miten te olette kertoneet 2,5-3-vuotiaalle lapselle tulevasta vauvasta?

Limppu on luonteeltaan todella kiltti ja empaattinen, mutta silti mua huolettaa kuinka mustasukkainen Limppu tulee olemaan. Uuden vauvan syntymä esikoiselle on sama asia kun parisuhteeseen otettaisiin kolmas pyörä (näin kertoi psykologi mun äidille, kun mun siskoni oli vähän mustasukkainen minusta :D) ja Limppu kun kuitenkin on kerennyt olemaan sitten kolme vuotta ainokainen, kaikkien silmäterä. Mun äitiysloman alettua vaihdan Limpun kokopäivähoidosta osapäiväiseksi, niin että on päiväkodissa vaan kolmena päivänä viikossa, mutta Limppukin viettää ''vauva-vapaan'' heti vauvan synnyttyä, että tottuu ajatukseen ja saa rauhassa tutustua uuteen pikkusisarukseen. Ja päiväkodissa haluasin Limpun olevan siksi, että saa ikäiselleen sopivaa aktiviteettia ja että samat vanhat kaverit pysyy, mutta jos tämä kuvio ei onnistu, niin aletaan käymään aktiivisesti perhekahviloissa, niinkuin Limpunkin taaperoaikana. Jos esikoinen on mustasukkainen (ja muutenkin vaikkei olisikaan), on suositeltu että esikoinen otetaan kaikkiin vauvan hoitotoimenpiteisiin mukaan, ja täytyy antaa esikoisen hoidella vavaa mahdollisimman paljon, ettei hänelle tule tunnetta, että jää ulkopuolelle. Ja silloin erityisesti esikoisen kanssa kahdestaan vietetty aika ja huomioiminen on tärkeää.

Vaikka olenkin malttamaton odottamaan, että Limppu ymmärtää, että äidin masussa on vauva ja vauva tulee meille asumaan, en kuitenkaan halua tyrkyttää kokoaikaa vauva-aihetta hänelle, ja oonkin miettinyt, että mikä on sopiva määrä? Kerran päivässä kun puhutaan ja käydään asiaa läpi vai onko se liikaa tai liian vähän? En halua, että vauva tulee ihan yllärinä Limpulle.

Nyt ainakin toistaiseksi otetaan rauhassa, lueskellaan vauva-kirjoja ja seuraavassa neuvolassa yritän muistaa kysellä miten asiaa pitäisi käsitellä Limpun kanssa, mutta kertokaa tekin vinkkejänne! Ne on kullan arvoisia!

25 kommenttia on "Meille tulee pikkusisarus"
 1. Onnea! <3
  Tuo on mielestäni myös aika täydellinen ikäero lapsille, kun lapsi ymmärtää jo asioita ja voi olla mukana hoidossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) mustakin tää on okein sopiva ikäero, kun molemmat ei oo ihan vauvoja mutta molemmilla on toisistaan seuraa :)

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! :) Sulla onneks äippä "ammattilaisena" vinkkailemassa. Käytännön kokemus kuitenki on se paras! :) Jokanen on yksilö niin eihän sitä (kai) voi sanoo mikä liikaa tai liian vähän? Kunhan nyt ei kokoaika jankuta asiasta niinku et teekkään :D Mua jännittää sun puolesta niten Limppu reagoi! :D Selvähän se on, et jotenki se tulee. Niinku kirjotit, mitä mutsilles sanottu.. Tottahan se on ja olis aika ihme jos ei mitenkään reagois tilanteeseen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun oon kyselly mun äitiltä että miten me reagoitiin yms ni se vastaa : "emmä muista, te vaan olitte ja tulitte" paitsi tietenkin tää sanna, kun oli niin mustasukkanen et piti ihan ammattilaisilta kysyä apuja :D Muaki jännittää miten limppu reagoi ja toisaalta osaan kyllä jo arvella miten se tulee reagoimaan, niin yritän tehdä tän kuitenkin sille mukavemmaks ja helpommaks :)

   Poista
 3. Vallaton vauva, LOVE IT!!! ❤️ se on ihana ja vaikka asia ei oo meille mitenkään ajankohtainen niin luetaan sitä silti Henskun kanssa usein :D

  VastaaPoista
 4. Onnea!
  E oli päälle 2-v kun aloin odottaa O:ta. LA oli helmikuussa, joten syksy ja talvi meni lueskellessa kirjoja, joissa jollekin syntyy pikkusisarus, tais olla muutama sama kuin sulla. Muuten sai taputella masua ja ihmetellä sitä, ihan hyvin tuntui asian ottavan ja ottikin veljen vastaan ilman suurempaa draamaa! :) Ihana blogi sulla, jään seurailemaan kollegaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että teillä meni noin hyvin, toivottavasti meilläkin :)
   Kiitos ja tervetuloa seurailemaan ♡

   Poista
 5. Vallaton vauva on huippu! :D Meillä on lueskelru sitä, vaikkei perheenlisäystä olekkaan tulossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on! mua vähän kyö harmittaa että ollaan revitty suurin osa luukuista :D

   Poista
 6. Ja pakko vielä toho mustasukkaosuuteen sanoa, mun pikkusisko on ollut tpsi mustis, toka pikkusisko kun syntyi niin tää eka sano että se pitää heittää roskiin ja kun pikkuveljen tulosta kerrottiin, alkoi hän itkeä että ei enää vauvoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahahh ihana :D mun sisko kans keksi kaikenlaista ja oli viemässä mua takas sairaalaan :DD

   Poista
 7. Oiii mulle ostettiin vallaton vauva kun olin reilu 3v ja mun pikkusiskoa odotettiin syntyväksi! Ihana kirja ♥♥♥

  VastaaPoista
 8. Me puhuttiin Mikaelilla ihan alusta asti TOSI paljon vauvasta. Pyysin haluisko silittää mahaa, halata, puhua vauvalle... eihän se sillon vielä ymmärtänyt sitä mutta valmisti sitä kuitenki tulevaan... loppuraskaudesta Mikaelki oli jo isompi ja ymmärsi oikeesti että mahassa on vauva. Niin monille tutuille oli syntyny vauvoja joten se hoksas että sieltä mahasta ne oikeesti tulee :D Sitten seki alkoi innolla odottaa ja kyseli millon se vauva sit oikeen tulee. Silitteli mahaa ja halas... Me vaan puhuttiin sille vauvasta todellatodella paljon. Sanottiin monesti että vauva sitten tulee tänne meille asumaan ja elää meidän kanssa. se on meidän oma eikä oo menossa mihinkään. se on pikkusisko ja todella rakas kaikille. mutta että hänki on edelleen ihan yhtä rakas kuin aina. Meillä oo näkyny vielä tässä 5kk aikana yhtään mustasukkaisuutta. Mikael on vaan kiinnostunut, haluaa hoitaa, tosi suojeleva ja rakastava :) Mä ihan yllätyin miten helpolla me päästiin ja Mikael otti siskon vastaan mielettömän hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihanaa ♡ Toivon et meilläki käy noin, mutta se voi olla niin paljon lapsen luonteesta kiinni, kuinka ottaa vauvan vastaan :)

   Poista
 9. Eikä! Muistan niin omasta lapsuudestani ton vallattoman vauvan. Tuli luettua omalle pikkusiskolle kun odotettiin veljeä syntyväksi. Ihan huippu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että niin monella muullakin on ollut sama kirja lapsuudessa :)

   Poista
 10. Onnea! Me ollaan luettu samoja kirjoja ja juteltu. Todellisuus on sitten vauvan syntymä myötä päsähtänyt kasvoille :D 2,5v otti vauvan aikanaan hyvin vastaan ja nyt sama kaveri neljän vuoden iässä oli heti isoveli-moodissa, kun pikkuveikka kotiutui. Tyttö 1v9kk sen sijaa on aika mustis... Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei, toivottavasti teillä mustasukkaisuus helpottaa :/ ja kiitos, eiköhän tää tästä rauhassa ja esikoista paljon huomioiden mene hyvin :)

   Poista
 11. Meillä on toi vallaton vauva valtaa vatsan. Alkuun luettiin se ihan normaalisti iltasatuna eikä sen kummemmin asiasta puhuttu, luna sitten yhtäkkiä alkoi yhä useammin ja useammin itse valitsemaan sitä iltasaduksia, ihan useampinakin iltoina peräkkäin. Pikkuhiljaa tuntui ihan sopivalta vaiheelta jutellakin kunnolla siitä kuinka tulee pikkuveli ja kun pikkuveli kasvaa tarpeeksi äidin masussa niin luna voi antaa sille suukkoja ja haleja, silitellä ja jutella ja ehkä myöhemmin jopa leikkiä vauvan kanssa. Tämä toimi ihan kivasti, koska kunhan alku ujostelu(luna taisi olla lähinnä hämillään vastasyntyneiden valvontaosastosta, missä vauva oli piuhoissa ja tipassa kiinni) rauhoittui niin oli innoissaan kertomassa miten haluaa leikkiä veljen kanssa.

  Otettiin myös mukaan sairaalaan Lunalle uusi barbi, mikä oli olevinaan lahja veljeltä. Myös sairaalassa vierailleet muistivat isosiskoa, mikä ehkä vaikutti siihen ettei vauvan saamat lahjat aiheuttaneet kateutta. Ja mitä eniten painotin kaikille niin sairaalaan kuin kotiinkin vierailemaan tulleille, että huomioivat ensimmäisenä lunan; juttelevat hänelle ja kuuntelevat hänen juttujaan, ennen kuin menevät vauvan luokse, ettei vajaa 2,5v. tule oloa, että hänet on unohdettu.

  Meillä ei ole minkään näköistä mustasukkaisuutta juurikaan näkynyt, muutakuin nyt alkanut valtava uhmaaminen(tämä tosin olisi ollut odotettavissa ilman vauvaakin).

  Meillä otettiin luna alun alkainkin mukaan vauvan hoitoon, hän sai kokea olevansa avulias kun sai viedä vaippoja roskiin, kuivailla pugluja poskilta ja tietysti jos vauvalle laitettiin rasvaa peppuun niin yleensä piti myös isosiskollekin tasapuolisuuden nimissä vähän rasvaa pistää polveen tai käteen, minne sitä nyt halusikaan.


  "Kaikki mitä mamma nielee, on yleensä myös vintiön mieleen.. Vaan joskus äiti arvaa pieleen." - "onkohan äidillä kolme silmää, joilla se isää tsiikaa.. Onkohan siinä isän mielestä yksi silmä liikaa"
  Alkaa toi kirjakin muistua mieleen ulkoa kun on luettu niin miljoonasti ja vaikka liinus syntyikin vajaa 3kk sitten niin luna haluu sitä tämän tästä yhä iltasaduksi, kertoo myös välillä jotain juttuja mitä hän itse siitä muistaa ulkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi ihanaa kiitos pitkästä kommentista ja kokemuksen jakamisesta ♡

   mäki oon just sitä mieltä että kun vauva syntyy niin eniten täytyy huomioida Limppua ettei tunne itseään ulkopuoliseksi :) täytyy siis vaan ahkerasti lukea noita vauvakirjoja limpulle :)

   Poista
 12. Toi vallaton vauva on maailman ihkuin kirja, mulla oli se skidinä myös. Nyt oon metsästänyt tuloksetta, saakohan mistään? :)

  VastaaPoista

Custom Post Signature

Custom Post Signature