Päiväkodin aloituksen ABC

Näin syksyn tullen moni lapsi aloittaa ensimäistä kertaa päiväkodin tai perhepäivähoidon. Meillä on päiväkotia takana nyt vuosi, ja mun onnekseni kun aloitettiin mulla oli mun oma äiti konkarina ja apuna kertomassa mitä kaikkea päiväkodin aloitukseen kuuluu, lähinnä hyödyllisimmät vaatehankinnat, mitä kannattaa hankkia ja mitä ei.

Iso osa vanhemmista kuitenkin on aivan untuvikkoja näiden asioiden kanssa (niin olisin ollut minäkin ilman mun äitiä), joten ajattelin listata mitä kannattaa lapselle hankkia päiväkotia varten. Toivottavasti joku saa vinkkejä tästä postauksesta.

Ensimmäisenä 

(iso) REPPU

Meillä on ollut käytössä Skip Hopin apina-reppu, mutta ollaan todettu se aivan liian pieneksi. Reppuun on mahduttava varavaatteet, kuravaatteet ja kumpsaappaat, mahdollinen unilelu jos sitä kuljetetaan kodin ja päiväkodin välillä, joten iso ja tilava reppu on tarpeen. Meillä on myös ollut nyt etsinnässä kiva ja siisti reppu, mutta tarpeeksi ''lapsellinen'', eikä niinkään koulureppu.VARAVAATTEET

Meillä kulkee mukana aina kolmet housut, kolme t-paitaa, parit sukat, alushousuja ja yksi ylimääräinen pitkähihainen. Pienet lapset sotkee yllättävän paljon, ja jos harjoitellaan pottailua, niin pisuvahinkoja saattaa sattua päivässä useasti. Kaikkiin vaatteisiin kirjoitetaan lapsen nimi, ja tätä asiaa päiväkotitädit jaksavat jankuttaa, ja se onkin todella tärkeää, ettei vaatteet mene sekaisin.
 Vaikka tykkään pukea Limppua siisteihin vaatteisiin, kuten farkkuihin, niin päiväkodissa jalassa on parempi olla mukavat collegehousut. Lapsi ei niinkään välitä miltä näyttää, mutta välittää siitä miltä tuntuu. Collegehousissa liikkuminen on paljon mukavampaa kuin farkuissa. Vaipat viedään päiväkotiin kun lapsi aloittaa siellä, ja niitä viedään lisää sitä mukaa miten ne loppuvat.


UNILELU

Joissakin päiväkodeissa viedään unilelu päiväkotiin ja se jää sinne, mutta toisinaan lapsilla saattaa olla yksi tärkeä pehmo, jota ilman ei voi nukkua, niin pehmolelu voi kulkea kodin ja päiväkodin väliä. Meillä oli ennen yksi pehmo päiväkodissa, mutta nyt Limppu on niin kiintynyt ahhau-koiraansa, että se on mukana päiväkodissa ja tulee päivän päätteeksi kotiin.


KURAVAATTEET

Meidän päiväkodissa otetaan kuravaatteet joka päivä kotiin mukaan, tai pitäisi ottaa, että sisäilma pysyy hyvänä, mutta osa vanhemmista ei sitä tee. Me otetaan ne kotiin siitäkin syystä, että meillä on vain yhdet kuravaatteet ja jos illemmalla mennään vielä ulos ja on edelleen sateinen ilma, niin tarvitaan niitä.

Kuravaatteina parhaimmat on vuorettomat kurahousut- ja takki, siitä syystä, että vuorelliset eivät hengitä yhtään ja lapsi hikoaa pihalla, niin usein se sisävuori onkin ihan litimärkä hiestä, ja niiden kuivumisessa kestää kauan. Vuorettomat on helppo laittaa pesukoneeseen ja kuivuvat nopeasti. Kurahanskoina myös suosittelen vuorettomia. Meillä on kurahousut- sekä takki Rukan ja hanskat Jonathanin, suosittelen kyllä hanskoinakin Rukkaa, koska ne on jämäkät, ja niissä on hyvä kiinnitys, meidän Jonathanit ei tahdo pysyä kädessä (eikä Limppu kyllä auta asiaan, kun repii niitä pois).
VÄLIKAUSIVAATETUS

Eli syys- ja kevätvaatetus. Kannatan haalaria, lapsen on helppo laittaa se itse päälle ja riisua, ei vilku selkä tai maha kun rymyää pihalla. Mutta lapsen, jonka täytyy käydä välillä pissalla, takki ja housut on helpompi yhdistelmä. Yksi haalari tai takki ja housut-combo ei riitä, vaan täytyy olla varalle toinen puku, jos ykköspuku menee likaiseksi tai kastuu pahasti. Vk- vaatteiden alle villahaalari tai fleece takki ja housut.
 Meillä on vielä ostamatta vk-haalari, mutta ei tuo sää näytä vähään aikaan muuttuvan kylmemmäksi, niin eiköhän me keretä. Limpulla on kaksi takkia, mutta housut on mitä luultavammin jääneet pieniksi. 

Hattuna kannattaa olla tuulelta suojaava, mutta tarpeeksi kevyt, ettei hikoiluta liikaa. Haskoina puuvillahanskat, tai sormikkaat.
Kenkinä perus lenkkarit, kumisaappaat ja jotkin gore-tex kengät ovat hyvät. Gore-texeissä on se tietty kosteusmäärä mitä kestävät, joten eivät siksi sovellu käytettäväksi kovin sateisilla ilmoilla, siihen tarkoitukseen kumpparit on parhaat.

TALVIVAATETUS

Tässä myös sama mitä vk-vaatteissa, yhdet käyttöön, mutta toiset varalle. Haalarin ja housujen täytyy olla niin reilut, että kun lapsi kumartuu, niin pyllyn kohdalta haalari tai housut eivät mene kireälle. Talvivaatteiden alle suosittelen villahaalaria, tai fleece housuja ja takkia. Meillä on ollut villahaalari käytössä, ja hyvin ollaan pärjätty.

Talvella jalkineina kuomat, kumpparit ja gore-texit. Kuomat on ihan ehdottomasti lämpimämmät kuin goret paukkuvilla pakkasilla, mutta gore-texit on hyvät jossei ole kovaa pakkasta ja ns. suojakeli. Kumpparit villasukilla taas on pahaimmat ihan loskakeleillä.
Talvisin meillä on hattuna ollut kovilla pakkasilla villakypärähattu ja leudoimmilla keleillä puuvillakypärähattu ja P.opin fleecevuorinen villahattu. Ja hanskoina topparukkaset.

Päiväkodin aloitukseen tarvitaan myös reipasta mieltä ja luottamusta. Muistan kuinka outoa oli jättää Limppu täysin tuntemattomien ihmsten kanssa, mulla oli pala kurkussa ja tuntui niin pahalta. Nyt vuoden jälkeen olen niin iloinen, että Limpulla on päiväkotipaikka ja monta ihanaa uuttaa aikuista elämässään. Yleensä aina päiväkotipäivää edeltävänä päivänä ja iltana muistuttelen, että ''huomenna mennään päiväkotiin'' ja käydään läpi ketä kaikkia kivoja kavereita ja tätejä päiväkodissa onkaan, se helpottaa suuresti lastakin valmistautumaan tulevaan päiväkotipäivään.

Toivotan kaikille oikein paljon tsemppiä alkavaan päiväkoti taipaleseen, <3
7 kommenttia on "Päiväkodin aloituksen ABC"
 1. Mullaki on toi muumi! ♡ Ihanaa, et kerranki joku ymmärtää vuorettomien kuristen päälle! Miljoonille vanhemmille joutunu nätisti sanomaan, et kiva idea, mut ei toimi! Muistan kuinka yhe perheen kaikil lapsil oli vuoratut kurahaalarit!!!! Ihan kamalat! Lapset hikos, haalareit ei saanu enää iltapäiväks kuivaks ja loppujen lopuks ne alkaa haista! -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi mun muumi on kokenu kovia! Heitin sen liikkuvan auton ikkunasta ulos :D raukka parka!

   Joo todellakin ymmärrän vuorettomien kuravaatteiden päälle! Jotkut varmaan ajattelee että vuorellisilla pääsee helpommalla kun ei tarvi hankkia erikseen haalaria ja niitä kuravaatteita mutta se kostautuu sillä että ne on sit sisältä ihan märät ja haisevat hyi :/ ei tekis mieli itekkää juosta sellasessa nihkeessä muovipuvussa :D

   Poista
 2. Kiitos Laura tästä postauksesta! Meijän Lumppari alottaa päiväkodin kuukauden päästä js oon lievästi sanottuna hukassa, onneksi on päiväkodissa työskenteleviä ystäviä! Ostettiin just eilen kuravaatteet ja mulle oli itsestäänselvyys että vuorettomat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että tästä postauksesta oli jollekin hyötyä! :) mä ainakin itse kaipailin tällaista silloin kun meillä alkoi viime vuonna päiväkoti, mutten törmännyt missään :/ ja hyvä jee vuorettomat! :)

   Poista
 3. Sormikkaat vaan sillon jos lapsi osaa itse täysin laittaa ne käteensä :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä sormikkaita voi käyttää vaikkei lapsi osaiskaan itse niitä pukea päällensä :)!

   Poista
 4. No voi, mut se hidastaa päiväkodin työntekijöiden työtä. Esim iltapäivästä jos on kaksi aikuista(pahimmassa tapauksessa yks vakituinen ja yks sijainen, joka ei tunne lapsia) ja pitäs saada 13 lasta, 1-3 vuotiasta ulos niin sormikkaat on painajainen! Työntekijälle päiväkodissa, eikai muille.... Sitä vaan meinasin!! :) Mut saa toki ne laittaa silti, eihän sitä voi kukaan kieltää.

  VastaaPoista

Custom Post Signature

Custom Post Signature